top of page

#VAŽNOJESTVARATILJUDE - MATURE I UPISI NA FAKS




Preuzeto iz Swibir Magazina vol6/2023, više pročitaj na linku:


MAKS

Upisi na fakultet nisu mi bili stresni i nije mi bilo posebno teško kao što maturanti to često predstavljaju. Početkom 4. razreda srednje škole odlučio sam da želim upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Završetkom škole krajem svibnja krenuli su ispiti državnih matura. S obzirom na to da sam pisao samo 4 mature te se nisam morao pripremati za prijemni ispit nisam bio pretrpan s učenjem. Za mature koje su mi bile bitne za fakultet krenuo sam učiti par mjeseci prije, dok sam za ostale mature učio par tjedana prije. Mature su prošle izrazito dobro, bez ikakvih poteškoća i upisao sam željeni fakultet. Za vrijeme državnih matura stigao sam trenirati jer su škole završile ranije s nastavom pa sam imao dosta više vremena. Uz dobru organizaciju i stigao sam se za vrijeme matura spremati svoj drugi Half u Poreču. Krajem upisa na fakultet došlo je dugo i toplo ljeto kojem sam se jako radovao kao i svi maturanti. Proveo sam ga uglavnom trenirajući. Fakultet je počeo prije 2 mjeseca i zasad sam se dobro prilagodio novoj okolini i zadovoljan sam s fakultetom. Nagrađen sam i STEM stipendijom za izvrsne rezultate na maturama iz matematike i fizike. Savjet budućim maturantima je nemojte se uplašiti matura jer nisu strašne, ali ih nemojte ni olako shvatiti. Provedite dobar period razmišljajući što vas u životu zanima i što želite upisati.

Maks Čošić





MEGI

Ove godine sam upisala sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Tokom cijele prošle školske godine sam se pripremala kako u sklopu nastave tako i samostalno kod kuće za mature i prijemni ispit, ali nisam dopustila da me ta, odjednom veća, količina učenje odvoji od triatlona. Sve se zahuktalo početkom 6. mjeseca kada je krenulo pisanje matura, ali ujedno i triatlonska sezona. Taj period, tih mjesec dana ispita, bio mi je izrazito stresan i naporan, ali me dodatno motivirala posvećenost Maksa, Rebića i Marlene, moje sadašnje kolegice, da upišu željene fakultete te potpora ostatka ekipe i trenerice koji su vjerovali u sve nas kada je bilo najteže te nam nisu dali da odustanemo od svojih snova. Drago mi je da sam tada nastavila s treninzima, iako sam morala žrtvovati par sati sna tu i tamo, ali što je tih par sati sna u usporedbi s tjedan dana provedenih na Svjetskom prvenstvu u akvatlonu na Ibizi s najboljom ekipom ili nastupu na Europskom juniorskom kupu u Zagrebu. To su uspomene koje ću zauvijek pamtiti. Sada još uvijek balansiram fakultet i treninge, kada nemam ispite odvojim više vremena za trening, a kada su ispiti više vremena ode na učenje. Balans između to dvoje ne bi bio moguć bez trenerice Željke s kojom se dogovaram za treninge ovisno o rasporedu na faksu na čemu sam joj iznimno zahvalna. Sve je moguće kada se okružiš dobrim ljudima koji te potiču, podržavaju i vjeruju u tebe onda kada više ne vjeruješ ni u samoga sebe.

Magdalena Starčević





MARLI

Ljeto 2023. bih izdvojila kao jedno od stresnijih razdoblja mog života. Početak je šestog mjeseca, ispred mene se nalazi jedna ogromna planina zvana 6 matura i prijemni za Medicinski fakultet u Zagrebu, a uz sve to kreće i triatlonska sezona. Treninzi su po običaju bili dva puta dnevno, a kada nisam bila na treningu, bila sam za knjigom. I tako svaki dan u krug. Srećom, nisam bila sama jer je veliki dio ekipe u klubu također bio 4. srednje stoga smo si međusobno puno pomagali. Muški dio ekipe je bio savršen primjer kako biti što opušteniji i riješiti sve s lakoćom, dok su ih cure pokušavale motivirati za učenje. Kao najveću podršku izdvojila bih prijateljicu Megi koja je bila u identičnoj situaciji kao ja jer je također ciljala upisati medicinu. Zajedno bi učile tijekom svakog putovanja na utrku pa čak i do tik prije starta. Sada mogu s veseljem reći da smo obje postigle odlične rezultate na maturama i prijemnom te upisale željeni fakultet, kao i ostatak ekipe. Bilo je izazovno kombinirati učenje, treninge, utrke, pisanje matura i umor koji je cijela situacija uzrokovala. Tu smo najveću pomoć imali od strane naše trenerice koja je sve naše obveze, zahtjeve i prohtjeve uvažavala i maksimalno prilagođavala treninge kako bi se uz ograničeno vrijeme što kvalitetnije pripremili za utrke. Nadam se da joj u svemu tome nismo oduzeli 10 godina života jer osim što nam je indvidualno slagala treninge i organizirala sve potrebno za utrke, prolazila je kroz dozu stresa želeći da sve dobro prođe. Sada kada sam upisala faks mogu reći da se trud stvarno isplatio i u potpunosti sam zadovoljna s odabirom fakulteta jer iako se smatra da jednom kada upišeš medicinu, ispisao si se iz života, uspijevam uskladiti i treninge i sve obveze na faksu (naravno, opet uz pomoć svemoguće trenerice Željke). Jako sam ponosna na svu ekipu što su postigli odlične rezultate na maturama i utrkama te sam beskrajno zahvalna trenerici Željki i treneru Marku koji su nam sve to omogućili i na tom putu bili ogromna podrška. Sada je red na sljedećoj generaciji maturanata u klubu, sretno i tu smo za vas!

Marlena Kasalo





REBA

Početkom 2023. sam se odlučio da ću upisati matematiku na PMF-u, i to nastavnički smjer. Tako sam imao „manje“ posla jer sam trebao pisati samo obavezne predmete na maturi. Znao sam da mi sam prolazak neće biti problem, ali sam ciljao na što bolje ocjene kako bi bio siguran da ću upasti na željeni smjer i fakultet. Pripremao sam se sve više kako su se mature približavale, te sam u isto vrijeme trenirao i natjecao se. (Puno će se ljudi sjetit da su me vidjeli sa skriptom u busu na putu za utrku – inače vrlo neobična pojava.) To je vrijeme bilo stresno, iako se nisam tako osjećao, primijetio se nedostatak koncentracije na utrkama. Ispiti su prošli bez većih problema i upisao sam fakultet koji sam htio. Tijekom prvog semestra sam, uz gotovo idealan raspored predavanja, nastavio trenirati za slijedeću sezonu.

Tin Rebić



Slika na kojoj Reba uči unutra :)

Recent Posts

See All
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Triatlon klub SWIBIR

Adresa: Sv. Mateja 120, Zagreb
E-mail: tkswibir@tkswibir.hr


Matični broj: 1819267  |  OIB: 96866297102 

Žiro račun: 2500009-1101158002 

SWIFT: HAABHR22 IBAN: HR23 2500 0091 1011 58002

Predsjednik kluba:

Marko Miličić

Telefon: +385 99 2222772    

Informacije o upisu novih članova, treninzima i terminima:


Vinko Vrebac 

091 7913 174 

Željka Šaban Miličić 

098 775 792 

bottom of page