top of page

STUDIRANJE U AMERICI ONLINE – TIL OCVIRK

Iz Swibir Magazina vol3/2020.

Više pročitajte na linku:


COVID-19 pandemija je utjecala na cijeli svijet. Tako Til nije mogla otići u Ameriku na fakultet već prvi semestar sluša online. Pitali smo je kako stvari funkcioniraju.

Kada i kako si se odlučila za studiranje u Americi?

Već sam u osnovnoj školi imala ideju o studiranju u inozemstvu. Kada sam u prvom razredu srednje škole počela ozbiljnije razmišljati o studiju, odlučila sam da mi je prioritet svakako mogućnost kvalitetnog treniranja uz obrazovanje. Čim sam saznala da je NCAA uključio triatlon kao jedan od sportova, Amerika mi je skočila visoko na listi izbora za studij. I dalje sam bila otvorena za neke opcije studija u Europi, no to su više bile rezerve. Na početku četvrtog razreda su me s Wagner Collegea obavijestili o upadu na njihov program te je tada moja odluka bila finalizirana.


Kada si krenula u proces traženja fakulteta?

O fakultetu sam razmišljala još u osnovnoj školi kada su svi oko mene razmišljali o upisima u srednje škole, ali sam aktivno počela istraživati krajem prvog razreda srednje škole. Tada sam složila inicijalnu listu fakulteta koji su me zanimali i onda sam tijekom sljedeće dvije godine nadograđivala tu listu, ili eliminiranjem fakulteta za koje sam izgubila interes, ili dodavanjem novih koje sam tek otkrivala. Znala sam da s obzirom na to da su mi neki izbori u Americi da moram krenuti planirati rano zbog standardiziranih testova (SAT/ACT) koji se trebaju pisati za sve američke faksove, a koji se moraju napisati najkasnije do prvog polugodišta četvrtog razreda, ali sam ih ja pisala u trećem razredu kako bi mi bilo manje stresno i naporno uskladiti to sa školom. U konačnici sam krajem trećeg razreda imala finalnu rangiranu listu od svega nekoliko fakulteta, što u Americi, što u Europi, i ubrzo nakon toga sam i saznala da sam primljena na svoj prvi izbor.


Što je sve potrebno imati, ostvariti za stipendiju fakulteta u Americi?

Na to pitanje ne postoji neki sto posto definitivan odgovor. Naravno, korisno je imati dobre ocjene i dobro napisati SAT/ACT standardizirane testove, ili imati zapažene sportske rezultate ciljate li na sportsku stipendiju, no ništa od toga nije garancija. Najprije je potrebno pronaći fakultete koji uopće daju stipendije internacionalnim studentima, što uvelike smanjuje izbor, pogotovo ako tražite punu stipendiju. Kao i za sam upis, za akademsku stipendiju, osim akademskih rezultata gledaju se i eseji koji su dio prijava za fakultete, kao i razne izvanškolske i izvannastavne aktivnosti. Za atletsku stipendiju, osim dobrih rezultata na utrkama/natjecanjima potrebno je kontaktirati trenera što prije i izraziti interes za pridruživanje sportskom timu. Kroz komunikaciju s trenerima možete saznati o opcijama atletskih stipendija.


Koji fakultet si upisala i reci nam nešto o njemu akademski i sportski?

Upisala sam Wagner College u New Yorku. Radi se o "liberal arts" studiju što znači da se program bazira na općem obrazovanju studenata uz specijalizaciju za određeno područje. Cilj ovakvog programa jest studentima proširiti znanje u svim područjima, a ne samo produbiti u jednom. Taj je pristup naglašen prve dvije godine, a kasnije se potiče specijalizacija u određenom području interesa pojedinog studenta. Iz sportske perspektive Wagner College jest u Prvoj Diviziji (D1) NCAA organizacije studentskih sportova. Zasad je jedan od četiri D1 fakulteta koji imaju triatlon tim. U našem timu je trenutno sedam triatlonki. Triatlon je općenito novi sport u NCAA sustavu tako da će broj fakulteta s triatlon timovima rasti tijekom sljedećih nekoliko godina, a sigurno će se povećati i broj sportaša u timovima.Što ćeš studirati kao glavni predmet?

Iako se glavni predmet i smjer službeno odlučuju tek na kraju druge godine, ja planiram studirati primarno informatiku. To me zanimalo još i prije nego što sam imala informatiku kao predmet u petom razredu osnovne škole i još od onda sam se htjela ozbiljnije time baviti u budućnosti, a u MIOC-u sam sagradila dobar temelj za nadogradnju znanja i vještina na fakultetu i kasnije.


S obzirom na epidemiju, nisi uspjela otići na fakultet, kako su organizirana predavanja online?

Ovisno o predmetu, neka predavanja su skupna uživo, a neka su sinkronizirana, što znači da profesori pošalju svim studentima snimljena predavanja i materijale, a studenti pogledaju predavanje samostalno kada god stignu. Češća su predavanja uživo koja se odvijaju preko Zooma. Na tim satovima studenti imaju više šanse za međusobnu komunikaciju i sudjelovanje na satu. Od samoga je početka organizacija bila na vrhunskoj razini i svi profesori se trude osmisliti predavanja tako da atmosfera bude što sličnija onoj kakva je uživo.


Što trenutno slušaš od predavanja i jesu li teška, zanimljiva?

U prvom semestru se slušaju četiri predmeta. Tri od njih su povezana i pokrivaju široko područje od kulture u literaturi do glazbe u socijalnim pokretima i filmovima. Ta tri predmeta spadaju u generalnu edukaciju te nisu nužno povezani s mojim izborom glavnog predmeta. Četvrti predmet je iz područja matematike, što je usko povezano s informatikom tako da će mi to definitivno koristiti za daljnju specijalizaciju kasnije. Predavanja su svakako različita od bilo čega što sam dosad imala, a u svakom je svega dvadesetak studenata što je odlično za sudjelovanje na satu, diskusiju i komunikaciju s profesorima, kojima je zaista stalo do uspjeha svakog pojedinog studenata. Nije teže od onoga što sam očekivala, ali je bitna dobra organizacija vremena jer ima dosta posla i sa zadaćama i s učenjem.


Kakvi su planovi fakulteta sukladno epidemiji?

Još je prerano da bi se išta konkretno znalo, najviše zato što se situacija s pandemijom i dalje mijenja iz dana u dan u cijelom svijetu. I za ovaj jesenski semestar sam znala konačno što će biti tek manje od mjesec dana prije početka nastave, tako da ne očekujem neke novosti još neko vrijeme.


Općenito prvi dojam o online studiranju u Americi?

Očito nije ono što sam očekivala od svog prvog semestra na fakultetu, ali treba se prilagoditi na situaciju kakva je, tako da se ne mogu žaliti. Organizacija predavanja i ostalih aktivnosti je bez greške i zaista se administracija fakulteta potrudila osigurati studentima sve što bi imali i da su na kampusu za najbolji mogući akademski rezultat. Najveći nedostatak mi je što ne mogu trenirati s cijelim timom, ali sigurna sam da ćemo to nadoknaditi kada se konačno vratimo na kampus.


Savjet i preporuka za ostale koji bi htjeli studirati u Americi?

Najbitnije je da se krene s pripremama na vrijeme, preporučila bih barem početkom trećeg razreda srednje škole, ako ne i prije. Treba dobro istražiti fakultete koji vas zanimaju i znati što svaki pojedini fakultet traži za upis te kakve stipendije nude za strane studente. Cjelokupni proces upisa može se činiti dosta kompliciranim, tako da se svakako treba dobro upoznati sa svim koracima i uvjetima koji se trebaju ispuniti. Također se treba dobro pripremiti za SAT ispite, kako bi se istaknuli među ostalim kandidatima. No, kao što sam već prije spomenula, ništa od toga nije garancija za upis, tako da je uvijek pametno imati neke "backup" planove za svaki slučaj.


UPDTAE 01.02.2021.: Til upravo sprema kofere i ovaj tjedan kreće prema ostvarenju svojih snova na studij u SAD. Sretni i ponosni na Til! GO TIL!

Recent Posts

See All

留言


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Triatlon klub SWIBIR

Adresa: Sv. Mateja 120, Zagreb
E-mail: tkswibir@tkswibir.hr


Matični broj: 1819267  |  OIB: 96866297102 

Žiro račun: 2500009-1101158002 

SWIFT: HAABHR22 IBAN: HR23 2500 0091 1011 58002

Predsjednik kluba:

Marko Miličić

Telefon: +385 99 2222772    

Informacije o upisu novih članova, treninzima i terminima:


Vinko Vrebac 

091 7913 174 

Željka Šaban Miličić 

098 775 792 

bottom of page