top of page

KAKO JE POREČ TRIATLON PRERASTAO U IRONMAN 70.3 by Goran Vrus

S izrazitim ponosom najavili smo dolazak utrke Ironman 70.3 u Hrvatsku u 2022. godini. Naime, radi se o dolasku jednog od najvećih svjetskih brendova općenito u sportu i brenda po kojem je triatlonski sport zasigurno najpoznatiji. Ironman utrka 70.3 održat će se 16. listopada 2022. u Poreču. Poreč nije slučajno odabran kao destinacija za ovu utrku. Osim prekrasnih krajolika i jedinstvene kulture, Poreč ima još jednu veliku prednost – a to je tradicija triatlona. I Klub SWIBIR ima veliku ulogu u toj triatlonskoj tradiciji. Prije gotovo 10 godina – 2013. godine Triatlon Klub SWIBIR uz potporu turističke zajednice Poreča i agencije Happy Time, uz moju malenkost kao rođenog Porečana održali smo prvi triatlon u Poreču. I tada je bila riječ o half Ironmanu, u duljini 1,9 km plivanja, 85 km bicikla i 20 km trčanja te je održano i kao pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u ovoj disciplini. Utrka je bila međunarodnog karaktera, atraktivna lokacija i morski ambijent privukli su i veliki broj stranih natjecatelja iz čak 11 europskih zemalja , te nas je posjećenost u tome trenutku zapravo ugodno iznenadila. Nastupilo je ukupno 192 natjecatelja i deset ekipa iz čak 50 klubova.


Hrabrost da se uđe u ovakav rizičan projekt organizatorima iz TK Swibir se isplatila. Pokazali su da je i ovakve veće utrke moguće organizirati u Hrvatskoj i da naši natjecatelji željni dužih utrka ne moraju nužno putovati u inozemstvo. Riječi pohvale upućene su im od velikog broja zadovoljnih natjecatelja pa je Porečki triatlon s godinama sve više rastao, a pridružila nam se kao veliki sponzor i Plava Laguna.


Možda je to bio ključni trenutak za rast u ovo što radimo danas. Naime, Plava Laguna je upravo zbog tradicije koju Poreč ima te sjajne organizacije Poreč triatlona godinama, odlučila ući u pregovore s velikom Ironman grupacijom. Za početak 2019. godine, Ironman grupa odlučila je povjeriti Plavoj Laguni organizaciju 5150 triatlona, olimpijske discipline. Kolegice i kolege iz SWIBIRA, zajedno samnom kao direktorom utrke, ponovno su bili zaslužni za cjelokupnu organizaciju na terenu. Tako je prvo izdanje 5150 triatlona u Poreč dovelo više od 400 triatlonskih entuzijasta iz cijeloga svijeta, a sveukupna je utrka bila uspješna i uzbudljiva. 2021. godine utrka je bila u potpunosti rasprodana, no nažalost, COVID pandemija je učinila svoje, kao i u svim drugim Ironman utrkama, značajno se smanjila dolaznost sportaša. Tako da je oko 350 triatlonaca uživalo u čarima sunčanog, ali burovitog Poreča. Najuspješniji triatlonci bili su Vinko Vrebac i Željka Šaban, članovi SWIBIRA te su pokazali kako se u SWIBIRU dobro radi i trenira.


Na utrci Plava Laguna 70.3 Poreč Triatlon 2022. Swibirovci koji su predhodno sudjelovali u oragnizaciji Poreč Triatlona će biti pozvani kao team leaderi pojedinih segmenta u organizaciji utrke (ovaj put kao privatne osobe), glavna trenerica utrke će biti glavna trenerica Triatlon kluba Swibir Željka Šaban Miličić te na samom Expu Triatlon klub će imati mogućnost postavljanja svog šatora gdje će se okupljati članovi kluba koji nastupaju te im pružiti kvalitetan suport ali i ostali natjecatelji te će se moći kvalitetno prezentirati rada Kluba.


Pred nama je 2022. godina, Ironman grupa je temeljeno na uspješnoj organizaciji 5150 triatlona Plavoj Laguni povjerila i organizaciju half Ironmana 70.3. Veliki izazovi su pred nama, ljestvica je vrlo visoko postavljena i želimo biti bolji u organizaciji i ove godine, kao što i u sportu uvijek stremimo ostvariti personal best rezultat. Sljedeće godine staza će biti daleko zahtjevnija, i za sportaše, ali i za nas kao organizatore. Računam da ćemo svatko od nas dati maksimum od sebe, neki kao natjecatelji, neki kao organizatori. Pripreme već počinju!


Preuzeto iz Swibir Magazina vol4/2021, više tekstova pročitajte na linku:


Goran Vrus

direktor utrke Plava Laguna 70.3 Poreč


Comments


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Triatlon klub SWIBIR

Adresa: Sv. Mateja 120, Zagreb
E-mail: tkswibir@tkswibir.hr


Matični broj: 1819267  |  OIB: 96866297102 

Žiro račun: 2500009-1101158002 

SWIFT: HAABHR22 IBAN: HR23 2500 0091 1011 58002

Predsjednik kluba:

Marko Miličić

Telefon: +385 99 2222772    

Informacije o upisu novih članova, treninzima i terminima:


Vinko Vrebac 

091 7913 174 

Željka Šaban Miličić 

098 775 792 

bottom of page