top of page

AKADEMSKI KOMPETITIVNA SREDNJA ŠKOLA I TRIATLON


Iz Swibir Magazina vol3/2020.

Više pročitajte na linku:


Kako je to uskladiti školske obaveze u jednoj akademski kompetitivnoj školi sa treningom triatlona razgovarali smo sa mladim triatloncem Maksom Čošićem.


Reci nam nešto o svom završetku osnovne škole i upisu u srednju školu?

Za mene osnovna škola nije predstavljala veliki problem, nisam previše učio, a imao sam odlične ocjene. U 6. razredu sam se počeo polako baviti natjecanjima iz predmeta u kojima sam bio dobar i koji su me zanimali. Prvo je to bila samo matematika, a kasnije i fizika, kemija i biologija. Pred kraj osnovne škole sam se malo ozbiljnije počeo baviti natjecanjima, zadnju godinu sam se čak plasirao na neka državna natjecanja. Upisi mi nisu bili stresno razdoblje, znao sam da ću se upisati u neku dobru srednju školu i koju god odaberem, dobit ću dobro znanje.


Kako si se odlučio baš za MIOC?

Najviše sam se dvoumio između dvije gimnazije: XV. Gimnazije (MIOC) i Gimnazije Tituša Brezovačkog. MIOC je škola koja stavlja malo veći naglasak na prirodne znanosti, a Gimnazija Tituša Brezovačkog ima dobar program za sportaše. Odluku sam donio tek u 4. mjesecu 8. razreda kada sam bio na državnom natjecanju iz fizike. Nisam imao nikakva očekivanja na tom državnom i činilo mi se gotovo nemoguće osvojiti neko visoko mjesto. Na svoje iznenađenje, osvojio sam 2. mjesto. Mislim da mi je to dalo samopouzdanje koje sam trebao za upis u MIOC te da mi je pomoglo da shvatim da je to škola za mene.


Što ti je najzanimljivije u školi i na što si se najviše usmjerio kroz dodatnu nastavu?

U školi su mi najzanimljiviji prirodoslovni premeti, pogotovo fizika i matematika. U dodatnoj nastavi sam se usmjerio na ta dva predmeta jer njihovo učenje je nešto što više vidim kao zabavu nego nešto što se mora.


Na kojem državnom školskom natjecanju si bio, koje mjesto si osvojio te što ti je donio sam taj plasman?

U 8. razredu sam bio na državnom natjecanju iz fizike gdje sam osvojio 2. mjesto. To natjecanje mi je posebno jer je to moj najbolji plasman na državnom natjecanju i pokazalo mi je da je sve moguće ako to stvarno želiš. Sam plasman mi je donio izravan upis u MIOC što mi je olakšalo upis jer nisam morao pisati prijemni i nisam imao brigu hoću li upasti ili ne. Također sam u 8. razredu bio na državnom natjecanju iz kemije gdje sam osvojio 17. mjesto. Trenutno (u vrijeme pisanja) čekam rezultate državnog natjecanja iz matematike za 1. razrede i pripremam se za državno natjecanje iz fizike za 1. razrede (natjecanja su bila odgođena zbog pandemije).


Kako izgleda tvoj školski radni dan (a da nije online) usklađen s treninzima?

Svaki dan izgleda drukčije, ovisno o rasporedu samog dana. U većini slučajeva idem rano ujutro na trening, nakog toga doma učim, popodne je škola, a navečer pokušavam odraditi još jedan trening. Pokušavam odraditi što više treninga dnevno moguće, ali naravno, škola je na prvome mjestu pa ako moram puno učiti, odradim samo jedan ili čak nijedan trening.


S obzirom na to da je MIOC kompetitivna škola maksimalno usmjerena na akademski uspjeh, koliko učenika u školi zapravo ozbiljno trenira neki sport i koji?

Većina učenika trenira neki sport, ali pitanje koliko ozbiljno. Od ljudi kojih znam malo tko trenira sedam ili više puta tjedno. Čuo sam čak da su se neki prestali baviti sportom jer nisu imali vremena za učenje i školu. Ja se nikada nisam htio prestati baviti triatlonom zbog škole pa ne “forsiram” silne petice, sretniji sam ako se bavim triatlonom i prolazim s ocjenama između 4 i 5.

Šta nakon MIOC-a? Nakon MIOC-a planiram upisati neki fakultet za fiziku ili matematiku. Bude li to moguće, otići ću studirati izvan Hrvatske, a ako ne, vjerojatno na PMF. Šta za tebe znači triatlon? Za mene je triatlon aktivnost koju volim, koja mi pruža određeni užitak u danu i daje priliku da očistim glavu od svog stresa, zaboravim na probleme i uživam u trenutku. Savjet za ostale sportaše, triatlonce koji bi htjeli upisati neku od akademski kompetitivnih srednjih škola? Sve je moguće, vjerujte u sebe i uložite trud u ostvarenje snova.


Recent Posts

See All

Comentarios


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Triatlon klub SWIBIR

Adresa: Sv. Mateja 120, Zagreb
E-mail: tkswibir@tkswibir.hr


Matični broj: 1819267  |  OIB: 96866297102 

Žiro račun: 2500009-1101158002 

SWIFT: HAABHR22 IBAN: HR23 2500 0091 1011 58002

Predsjednik kluba:

Marko Miličić

Telefon: +385 99 2222772    

Informacije o upisu novih članova, treninzima i terminima:


Vinko Vrebac 

091 7913 174 

Željka Šaban Miličić 

098 775 792 

bottom of page