top of page

ŽIVOT U BELGIJI by SONJICA I MATIJA

Iz Swibir Magazina vol3/2020.

Više pročitajte na linku:
Nekoliko neuspjelih prijava za posao u Hrvatskoj i činjenica da za molekularnog biologa nema baš toliko posla u Lijepoj našoj potaknulo me da tražim posao u inozemstvu. Nakon još nekoliko neuspjelih intervjua dobila sam posao na zanimljivom projektu na Sveučilištu u Gentu. Budući da sam tu tek mjesec dana, svi dojmovi koje ću napisati i dalje su prvi dojmovi. Ono što me se najviše dojmilo kao veliku obožavateljicu biciklizma je biciklistička kultura. Svi idu svugdje biciklom po svim vremenskim uvjetima. Kada je vrijeme da im dijete krene u vrtić, dolaze do zaključka kako bi trebali kupiti kolica za bicikl u kojem će voziti dijete u vrtić (ponovno, bez obzira na vremenske uvjete). Prvi dan posla došla sam biciklom iako je padala kiša. Mislila sam da će svi, kao što bi u Zagrebu, misliti kakva to luđakinja po ovom vremenu dolazi biciklom. Međutim, nitko nije niti primijetio kacigu u mojim rukama koju sam kasnije objesila među kacige svojih kolega.


Najveće moguće parkiralište za bicikle u Zagrebu, ovdje se nalazi ispred svakog većeg dućana. Osim dobre biciklističke infrastrukture u gradu, okolica Genta također može puno ponuditi biciklistima. Kao i svaki cycling nerd, na bucket lisi sam imala provozati se po kockicama cesta kojima se voze proljetni klasici. Ta mi se želja ostvarila prije nego sam očekivala jer se na manje od sat vremena vožnje biciklom od Genta nalaze svi poznati usponi Tour Of Flandersa i drugih poznatih utrka. Tako smo Matija i ja u prvih nekoliko tjedana ispenjali sve što se da ispenjati i naučili cijeniti legendarne utrke koje smo do sada gledali na ekranima. Saznali smo da je vožnja po kockicama još manje ugodno iskustvo nego što se čini.


Osim o biciklima i biciklizmu, mogu još pričati o gradu i poslu. Prvi dojmovi o Sveučilištu u Gentu su dobri. Tehnologija u laboratoriju je na visokoj razini, a kolege su susretljivi i atmosfera na poslu je dobra. Zanimljivo u vezi Flandrije je to što gotovo svi tečno govore engleski. Zaposlenici svih trgovina i drugih ustanova se bez trenutka oklijevanja prešaltaju kad god im se obratim na engleskom. Osim, naravno, zaposlenice na šalteru javnog zdravstvenog osiguranja. Dojmovi o gradu ostat će još neko vrijeme samo prvi dojmovi jer su muzeji, restorani i kafići zatvoreni zbog mjera protiv širenja Covid-19. Sreća je što je glavna znamenitost grada njegova arhitektura u kojoj uvijek možemo uživati.
Recent Posts

See All

Comments


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Triatlon klub SWIBIR

Adresa: Sv. Mateja 120, Zagreb
E-mail: tkswibir@tkswibir.hr


Matični broj: 1819267  |  OIB: 96866297102 

Žiro račun: 2500009-1101158002 

SWIFT: HAABHR22 IBAN: HR23 2500 0091 1011 58002

Predsjednik kluba:

Marko Miličić

Telefon: +385 99 2222772    

Informacije o upisu novih članova, treninzima i terminima:


Vinko Vrebac 

091 7913 174 

Željka Šaban Miličić 

098 775 792 

bottom of page